Een rijbewijs is een document, in de vorm van een pasje dat je nodig hebt om een bepaald motorrijtuig te mogen besturen. Op dit pasje wordt onder andere aangegeven waar je bevoegd bent op/in te rijden. Heb je een rijbewijs voor de auto en een rijbewijs voor de motor, dan heb je dus maar één pasje nodig waarop beide categorieën staan vermeld.
Het rijbewijs ontvang je als je kunt aantonen dat je beschikt over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om een dergelijk voertuig te besturen. Tijdens een rijexamen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) wordt de rijvaardigheid getest. Voorafgaand aan het rijexamen dien je rijlessen te volgen en leg je een theorie-examen af. Heb je deze onderdelen succesvol afgerond, dan wordt het rijbewijs afgegeven door de burgemeester van jouw woonplaats en kun je het afhalen bij het gemeentehuis. Verloopt het rijbewijs, dan kun je een nieuwe aanvragen bij de gemeente. Opnieuw rijexamen doen is niet nodig.
Op je rijbewijs zijn de volgende gegevens te vinden:
- een pasfoto
- volledige naam
- geboortedatum en plaats
- datum van aanvraag
- moment waarop het rijbewijs verloopt
- de gemeente waar je het rijbewijs hebt aangevraagd
- vermelding van welke voertuigen je bevoegd bent om te besturen
Voorwaarden voor het behalen het rijbewijs
Er zijn verschillende categorieën rijbewijzen. De voorwaarden voor het behalen van een rijbewijscategorie zijn afhankelijk van het soort voertuig. Wel zijn er een aantal voorwaarden die voor elk rijbewijs gelden:
- Voor het behalen van een rijbewijs geldt een minimum leeftijd. Deze is per voertuig verschillend. Voor je autorijbewijs dien je 17 te zijn om examen te doen/afrijden. Je kunt al wel beginnen met je theorie en rijlessen vanaf 16,5 jaar.
- Om je rijbewijs te ontvangen moet je praktijkexamen doen. Voor enkele is ook een theorie examen vereist.
- Om een groot rijbewijs (C en D) te halen moet je medisch gekeurd worden en dit dient ook bij het CBR gemeld te zijn.